Voorbehouden handelingen zijn voorbehouden aan artsen, verzorgende ig en verpleegkundig specialisten. Sommige handelingen mogen ook worden uitgevoerd door verloskundigen en tandartsen. Zij mogen onder bepaalde voorwaarden ook anderen opdracht geven voor het verrichten van deze voorbehouden handelingen. De wet BIG stelt eisen aan degene die een handeling uitvoert. Zo moet deze beroepspersoon aantoonbaar ‘bevoegd en bekwaam’ zijn en moet deze o.a. beschikken over een uitvoeringsverzoek, de benodigde kennis, vaardigheid en attitude.
Nogmaals, het woord voorbehouden zegt het eigenlijk al… het is een handeling die is voorbehouden aan een bepaalde beroepsgroep en hun bijbehorende deskundigheid. Zo mag een tandarts hechten na het trekken van een kies. Maar hij/zij mag niet hechten na een bevalling. Bekijk het overzicht van alle voorbehouden handelingen en welke beroepsgroep deze mag uitvoeren.
Handelingen kunnen ook als risicovol worden aangemerkt. Dit zijn handelingen waarbij onzorgvuldig handelen of onbekwaam medisch ingrijpen zeker tot gezondheidsschade leidt. Er zijn 14 risicovolle handelingen die alleen door deskundig en bekwaam zorgpersoneel uitgevoerd mogen worden. Deze risicovolle handelingen zijn ook voorbehouden handelingen.
Niet alle risicovolle handelingen zijn voorbehouden. De wet BIG zegt bijvoorbeeld dat een infuus inbrengen een voorbehouden handeling is. Dat mag dus alleen gedaan worden door de beroepsgroep die door de Wet BIG daarvoor is aangewezen. Het verwisselen van de infuuszak is geen voorbehouden handeling, maar wel een risicovolle handeling. Het is natuurlijk wél noodzakelijk dat degene die de infuuszak verwisselt, weet wat hij/zij doet en bekwaam, deskundig en zorgvuldig is.
Kennis verkrijg je niet alleen door handelingen vaker uit te voeren, maar krijg je ook door bij- en nascholingen te volgen. Met een cursus of training van Zorgscholing kun je aantonen dat jouw kennis up to date is en dat je bekwaam en vaardig bent. Daarnaast is zo’n cursus handig omdat er intercollegiaal getoetst kan worden. Je komt collega’s tegen waarmee je werkervaring kunt uitwisselen. Dit is handig voor zzp’ers die weinig samenwerken met andere zorgverleners.
Als je ingeschreven staat in het kwaliteitsregister V&VN, wordt er van je verwacht dat je de deskundigheidsbevorderende activiteiten bijhoudt. Je moet daarvoor bijvoorbeeld als verpleegkundige 80 geaccrediteerde punten halen in 5 jaar tijd en als verzorgende 60 punten. De cursussen voorbehouden handelingen van Zorgscholing zijn geaccrediteerd en tellen dus mee als deskundigheidsbevorderende activiteit.
Zorgscholing biedt een reeks cursussen over voorbehouden en risicovolle handelingen. Deze cursussen variëren van e-learningmodules tot praktijkdagen. Tijdens de praktijktraining oefen je in groepjes aan een werkstation. Tijdens de training staan we ook regelmatig stil bij wet- en regelgeving waar jij als zzp’er rekening mee moet houden. Je maakt gebruik van Vilans kick protocollen en de trainer geeft waar nodig uitleg. Na het oefenen kan er intercollegiaal worden getoetst.
Geen relevante artikelen opgegeven.