Als zelfstandige zonder personeel moet je continu nieuwe opdrachten verwerven om je bedrijf draaiende te houden. Dit proces heet acquisitie en vormt een van de belangrijkste activiteiten binnen jouw onderneming. Hieronder lees je hoe je effectief nieuwe opdrachten kunt binnenhalen, welke strategieën je kunt toepassen en waar je op moet letten.
Op donderdag 13 februari besteden we in een gratis webinar uitgebreid aandacht aan het onderwerp ‘acquisitie’. Onderaan het artikel vind je hierover meer informatie.
Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor het binnenhalen van opdrachten. Dit is niet alleen belangrijk voor het voortbestaan van je bedrijf, maar ook om aan te tonen dat je daadwerkelijk als ondernemer werkt. De manier waarop je aan opdrachten komt, speelt namelijk een rol in de beoordeling of er sprake is van een ‘arbeidsovereenkomst’ of een ‘overeenkomst van opdracht’. Zelf actief op zoek gaan naar opdrachten is dus cruciaal.
Hoewel veel zorg-zzp’ers gebruikmaken van bemiddelingsbureaus is het belangrijk om niet volledig afhankelijk te zijn van deze tussenpartijen. Bemiddelingsbureaus kunnen nuttig zijn, omdat ze taken zoals screening en contractbeheer uit handen nemen. Maar zorg dat ze slechts een aanvulling zijn op jouw eigen acquisitie-inspanningen.
Voldoe je aan alle (strenge) voorwaarden van de zorgverzekeraars? Dan kun je overwegen om een contract te sluiten met één of meerdere verzekeraars. Voordeel is dat je een vermelding krijgt op hun website als gecontracteerde zorgverlener. Wellicht kom je zo sneller in beeld bij een verzekerde die op zoek is naar een zorgverlener waarvan de zorgverzekering de kosten vergoedt.
Er zijn diverse manieren die je kunt gebruiken in de zoektocht naar nieuwe opdrachten. We behandelen hieronder een aantal mogelijkheden om zelfstandig naar nieuwe opdrachten te zoeken:
De meest succesvolle vorm van acquisitie is ‘verwijzingen’, ofwel mond-tot-mond-reclame; het binnenhalen van nieuwe opdrachten via tevreden opdrachtgevers. Een tevreden opdrachtgever is eerder geneigd om je aan te bevelen bij anderen. Vaak heb je geen weet van mond-tot-mond-reclame en hebben een voormalige en toekomstige opdrachtgevers contact met elkaar zonder dat jij dat weet.
Weet je dat een opdrachtgever positief is over jouw inzet en heb je ruimte voor nieuwe opdrachten? Vraag dan actief om jou aan te bevelen bij anderen; goed werk kan nieuwe opdrachten opleveren. Denk ook aan de online-mogelijkheden. Sommige social media, zoals LinkedIn, bieden de mogelijkheid om reviews te plaatsen. Dat kan ook via de reviews van Google. Maak hiervan gebruik en vraag tevreden opdrachtgevers om een review te plaatsen.
Een directe en persoonlijke aanpak, zoals persoonlijk langsgaan bij een organisatie of instelling, maakt vaak meer indruk dan een e-mail of telefoontje. Inderdaad, het kost meer tijd maar het leidt vaak ook tot een sterkere relatie en betere resultaten.
Het sturen van e-mails of bellen naar potentiële opdrachtgevers is minder tijdsintensief en de slagingskans is doorgaans lager. Toch kan dit een goede manier zijn om jezelf onder de aandacht te brengen. De kans bestaat immers dat je gegevens worden bewaard en ze contact opnemen zodra ze op zoek zijn naar flexibele inzet.
Als zelfstandig zorgprofessional kun je eigenlijk niet zonder ‘netwerken’. Bouw relaties op, én onderhoud deze, met potentiële opdrachtgevers en andere zzp’ers; zowel online als offline. Dat kost wel wat tijd maar je krijgt er ook wat voor terug; leuke contacten en, als je het goed doet, een mooie manier om aan opdrachten te komen.
Gebruik platforms zoals LinkedIn om jezelf zichtbaar te maken en neem deel aan netwerkbijeenkomsten om relevante contacten te leggen. Maar een nieuw opdracht kun je ook krijgen via een mede-cursist van een na- of bijscholing of via een collega met wie je betrokken bent bij een cliënt. Elk professioneel contact kan op korte of langere termijn een nieuwe opdracht betekenen. Houd hier rekening mee in je contacten met anderen.
Het gebruik van social media is een manier om te netwerken en contacten te onderhouden. Bovendien zijn social media zeer geschikt om jouw kennis, vaardigheden en expertises te laten zien. Op die manier maak je reclame voor jezelf. Blijf dus actief zichtbaar door relevante content te plaatsen en te delen.
Ook opdrachtgevers gebruiken social media; ben je daarvan bewust. Een deskundig en professioneel profiel is niets waard als je daarnaast een persoonlijk profiel hebt dat daar afbreuk aan doet.
Zorg voor een goede, professionele website; een uithangbord op internet. Een goede website laat zien over welke kennis, vaardigheden en expertise je beschikt. Het biedt ook de mogelijkheid om kennis te delen over jouw beroep/werkzaamheden en reviews te plaatsen. Een professionele website laat zien dat je deskundig bent en je vak verstaat!
Afhankelijk van het werkveld waarin je werkzaam bent, kan adverteren succesvol zijn. Ben je bijvoorbeeld werkzaam in de pgb-zorg, dan kan het lonen om te adverteren in plaatselijke dagbladen of wijk- of dorpsbladen. Deze worden, juist door de zorgbehoevende groep, vaak goed gelezen. Onderzoek ook eens de online-advertentiemogelijkheden.
Het is belangrijk dat zorginstellingen en organisaties weten dat jij beschikbaar bent voor nieuwe opdrachten. Soms hebben organisaties op het moment van benadering geen opdracht beschikbaar. Toch kan het nuttig zijn om jezelf onder de aandacht te brengen. Als er in de toekomst wél een opdracht ontstaat, zullen ze eerder aan jou denken als ze al bekend met je zijn.
Met de opheffing van het handhavingsmoratorium, per 1 januari 2025, hebben aardig wat zorgorganisaties en instellingen aangegeven te stoppen met zzp’ers. Dit biedt kansen voor zelfstandigen die proactief op zoek gaan naar opdrachtgevers die wél met zorg-zzp’ers willen werken.
Wanneer je in contact komt met potentiële opdrachtgevers, is het belangrijk om je goed te presenteren. Ga goed voorbereid, en vol zelfvertrouwen, het gesprek in:
Ken je sterke punten;
weet wat jou onderscheidt van anderen en benadruk dit in het gesprek of de presentatie.
Gebruik voorbeelden;
laat zien wat je hebt bereikt door concrete (praktijk)ervaringen en resultaten te delen.
Wees overtuigend;
zorg ervoor dat jouw boodschap duidelijk overkomt; jij bent de juiste persoon voor de opdracht!
Nieuwe opdrachten vinden als zorg-zzp’er vraagt om een combinatie van strategieën: persoonlijke benadering, netwerken, verwijzingen en eventueel ondersteuning via bemiddelingsbureaus. Zorg dat je zichtbaar bent, ken je sterke punten en blijf investeren in zowel online als offline relaties. Door consistent kwalitatief werk te leveren en proactief kansen te zoeken, vergroot je jouw succes als zelfstandige ondernemer!
Op donderdag 13 februari (10:00u – 11:30u) wordt in het webinar ‘Live met Loe’ uitgebreid ingegaan op het onderwerp Acquisitie. Zoals altijd is er mogelijkheid om vragen te stellen.
Deelname is gratis, zowel voor leden als niet-leden van SoloPartners. Het webinar is, uitsluitend voor leden van SoloPartners, door V&VN geaccrediteerd met 2 punten. Geïnteresseerd om het webinar te volgen? Meld je aan via deze link.
Geen relevante artikelen opgegeven.