We krijgen de laatste tijd regelmatig vragen over vrijwaringsbedingen in overeenkomsten van opdracht. In dit artikel besteden we hier aandacht aan. Zo weet jij, als zzp’er in de zorg, onder meer wat hier wel en niet in mag staan en waarop je moet letten. En weet wat je positie is als je zo’n beding aantreft in de overeenkomst van opdracht.

Wat is een vrijwaringsbeding?

Een vrijwaringsbeding in een overeenkomst van opdracht met een zzp’er heeft doorgaans betrekking op een eventuele naheffingsaanslag voor loonheffingen en premies van de Belastingdienst. De vrijwaring in het beding houdt dan in dat de zzp’er aan de opdrachtgever moet terugbetalen wat deze aan de Belastingdienst moet betalen.

Een vrijwaringsbeding – mag dit?

Ja, dit mag. Sterker nog, op grond van de Wet op de Loonbelasting is de opdrachtgever zelfs verplicht om te proberen om die aanslag op de zzp’er te verhalen. Een vrijwaringsbeding is in dat opzicht ook niets meer dan de schriftelijke vastlegging van een verplichting die de opdrachtgever al had. Als zzp’er kon je hier toch al mee worden geconfronteerd.

Wat betekent dit voor jou als zorg-zzp’er?

We begrijpen dat je niet blij bent met een dergelijk beding in de overeenkomst. Toch vallen de gevolgen voor jou als zzp’er mee, als je een aantal aandachtspunten in acht neemt.

Weet dat een opdrachtgever niet zomaar de volledige aanslag op jou mag verhalen; hij mag alleen de loonbelasting en het werknemersdeel van de premie bij jou vorderen. Het werkgeversdeel van de premie blijft voor rekening van de opdrachtgever, net zoals een eventuele rente en boete. Is in een beding opgenomen dat ook die kosten voor jouw rekening komen? Dan moet je dit te allen tijde weigeren.

Heb jij inmiddels zelf belasting en premies betaald over de gemaakte omzet? Dan mag de Belastingdienst geen naheffingsaanslag opleggen aan de opdrachtgever. De Belastingdienst kan wel informatie bij jou opvragen over bijvoorbeeld de gefactureerde omzet.

Vestzak-broekzak

Heb je loonheffing en premies terugbetaald aan de opdrachtgever? Dan mag je dit in je eigen IB-aangifte opvoeren als al betaalde belasting en premies. Zo betaal je dus niet dubbel over dezelfde omzet. Voor jou is het dan ook een ‘vestzak-broekzak verhaal’. Immers, alles wat je betaalt aan de opdrachtgever hoef je niet ook nog eens te betalen aan de Belastingdienst. Per saldo betaal je dus hetzelfde.

Voor de opdrachtgever ligt dat anders. Doet deze geen (serieuze) poging om de naheffing op jou te verhalen? Dan loopt de opdrachtgever het risico dat hij ook over de naheffingsaanslag nog eens belasting en premies moet afdragen. En die bedragen mag de opdrachtgever dan niet op jou verhalen.

Bestudeer het vrijwaringsbeding

Kortom, een vrijwaringsbeding is wel degelijk iets om zorgvuldig te bestuderen. Als het netjes is geformuleerd, én er niet te veel rechten uit voortvloeien voor de opdrachtgever, is het niets om je zorgen over te maken. Is het te ruim geformuleerd? Accepteer het dan niet zomaar en ga het gesprek aan. En vraag altijd een kopie van de aanslag op bij de opdrachtgever. Zo kun je de bedragen verifiëren die worden verhaald.

Ten slotte, realiseer je dat naheffing aan de orde is bij schijnzelfstandigheid. Het is sowieso altijd slim om vooraf, samen met je opdrachtgever, goed naar de opdracht te kijken. Zo maak je het risico op een verkapt dienstverband zo klein mogelijk.

Relevante artikelen

Geen relevante artikelen opgegeven.