Categorie: Wet- en regelgeving
Minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) gaat de conceptwet Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (Vbar) aanpassen. Dit kondigde hij op 27 maart aan in een brief aan de Tweede Kamer.
Aanleiding hiervoor is de recente uitspraak van de Hoge Raad in de Uber-zaak. Daarin oordeelde de Raad onder meer dat de persoonsgebonden ondernemerskenmerken van de zzp’er een meer gelijkwaardige rol krijgen bij het beoordelen van schijnzelfstandigheid. De minister wil nu de criteria uit het Deliveroo-arrest zonder rangorde in de wet vastleggen. Maar dat is niet de oplossing; we leggen het graag uit.
In het Deliveroo-arrest heeft de Hoge Raad geoordeeld dat bij het beoordelen van schijnzelfstandigheid rekening moet worden gehouden met alle relevante omstandigheden. Bovendien moeten deze in onderlinge samenhang met elkaar worden gewogen (holistische toetsing). De Hoge Raad noemt in het arrest negen criteria die bij de beoordeling kunnen worden betrokken, mits ze relevant zijn. Die opsomming is niet uitputtend en de Hoge Raad laat ruimte voor het betrekken van andere omstandigheden.
Uiteraard kunnen we de plannen van de minister pas goed beoordelen zodra het gewijzigde wetsvoorstel wordt gepubliceerd. Naar verwachting is dat in de zomer. Helaas geeft de kamerbrief niet veel aanleiding tot optimisme. Juist het Deliveroo-arrest is immers de oorzaak van alle onduidelijkheid over de inzet van zzp’ers. En van het ‘hoe daarmee om te gaan’ zonder problemen te krijgen met de Belastingdienst. Het opnemen van het arrest in de wet zal de onduidelijkheid niet wegnemen. Het zorgt er juist voor dat die onduidelijkheid blijft bestaan.
Vanuit de Tweede Kamer wordt momenteel gewerkt aan een alternatief voor de Wet Vbar. Kamerlid Thierry Aartsen (VVD) is bezig met een wetsvoorstel dat is geïnspireerd door onze zuiderburen. België heeft een duidelijk wettelijk kader om te bepalen wanneer je als zzp’er kan werken en geeft rechtszekerheid aan opdrachtgevers en zzp’ers. Dit biedt dus wél de duidelijkheid die de Vbar nu, en vermoedelijk ook straks, ontbeert. Voor zzp’ers zou het dan ook beter zijn als het voorstel van Van Aartsen brede politieke steun krijgt. En dat de minister van SZW met dat voorstel aan de slag gaat in plaats van te proberen iets te repareren wat onherstelbaar kapot is. We houden het in de gaten!
Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice op 085 – 20 10 140.
Geen relevante artikelen opgegeven.