De Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) bevat onder andere een meldplicht voor zzp’ers die zorg verlenen. Maar er vloeien meer verplichtingen voort uit deze wet. Dit geldt niet alleen voor jou als zzp’er. Het geldt (ook) voor instellingen en georganiseerde verbanden.
In de Wtza wordt nogmaals het belang van goede kwaliteit van de zorg benadrukt. De Wtza sluit aan bij wat daarover in de Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz) is opgenomen. Omdat de kwaliteit van zorg wel een reden kan zijn om een vergunning te weigeren of in trekken, vormt de Wtza wel een extra stimulans om werk te maken van de kwaliteit van de zorg die je verleent.
Waar de focus sinds de inwerkingtreding van de Wkkgz vooral lag op de klachtenregeling en de geschilleninstantie, geeft de Wtza meer aandacht aan de andere kwaliteitsinstrumenten in de Wkkgz. Denk hierbij aan reflecteren (waaronder intervisie) en het regelen van vervanging. In het SoloCompleet-pakket [link] vind je veel instrumenten en hulpmiddelen om ook aan die kwaliteitseisen te voldoen.
De meldplicht geldt voor (bijna) alle zorgaanbieders. Er zijn uitzonderingen; deze vind je op de website van het CIBG. Heb je een meldplicht? Dan mag je niet starten met het verlenen van zorg voordat je hebt voldaan aan de meldplicht. De Wtza-meldplicht geldt voor alle zzp’ers die beroepsmatig zorg verlenen zoals omschreven in:
Het is mogelijk om je drie maanden voor je wilt gaan starten met het beroepsmatig verlenen van zorg te melden. Hoe? Lees het artikel ‘De Wtza in 3 stappen‘.
Zorgaanbieders met meer dan 10 zorgverleners moeten een vergunning te hebben om zorg te mogen verlenen. Voor het verkrijgen van een vergunning moeten zorgaanbieders aan toetredingsregels voldoen. Deze regels hebben onder meer betrekking op de kwaliteit van zorg, organisatiestructuur en financiële inrichting van de nieuwe aanbieder. Voldoet een zorgaanbieder niet aan de regels, dan krijgt deze geen vergunning.
Voor zzp’ers geldt geen vergunningplicht. Het werken in opdracht van een zorgaanbieder die haar zaken niet op orde heeft, kan uiteindelijk natuurlijk wel gevolgen hebben. Bijvoorbeeld wanneer de vergunning wordt ingetrokken of een zorgaanbieder maatregelen moet treffen om de vergunning niet te verliezen. Indirect kun je als zorg-zzp’er dan toch worden geconfronteerd met de vergunningplicht van de Wtza.
Voor eerstelijns zorgaanbieders met meer dan 25 zorgverleners gelden met betrekking tot het bestuur van de onderneming. Die eisen moeten ervoor zorgen dat zorgaanbieders zich bezig houden met hun kerntaak, goede zorg verlenen. Die zorgaanbieders moeten beschikken over een intern toezichthoudend orgaan van ten minste 3 personen.
Geen relevante artikelen opgegeven.