Streng toezicht jaagt zelfstandigen de zorg uit
3 juni 2025

De recente handhaving op schijnzelfstandigheid laat zijn sporen na in de zorg: één op de vijf zorg-zzp’ers overweegt te stoppen. Vooral de onduidelijkheid over de wetgeving en de terughoudendheid om nog met zzp’ers te werken, zorgen voor onzekerheid en uitstroom. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Tilburg University, gebaseerd op een enquête onder leden van SoloPartners.

Maandelijks stoppen 3.000 zorg-zzp’ers

Het aandeel zzp’ers in alle sectoren daalt. De impact in de zorg is echter opvallend groot. Sinds begin 2025 stoppen maandelijks zo’n 3.000 zorg-zzp’ers; een verdrievoudiging ten opzichte van eerdere jaren. Van de zzp’ers die al gestopt zijn, noemt het merendeel de handhaving als hoofdreden.

‘Ik wil wel, maar ik mag niet’

Het onderzoek onderstreept dat deze ontwikkeling niet het gevolg is van veranderde voorkeuren bij zzp’ers zelf. Integendeel! De meesten geven aan liever zelfstandig te blijven werken. Toch voelen velen zich gedwongen om uit te wijken naar loondienst of zelfs de zorg te verlaten.

Hoe behouden we zelfstandigen in de zorg?

Dit roept belangrijke vragen op voor beleidsmakers: hoe voorkomen we verdere leegloop in een sector die al kampt met personeelstekorten? Heldere regelgeving en meer aandacht voor autonomie en flexibiliteit lijken essentieel om zelfstandigen in de zorg te behouden.

Onderzoek: handhaving als hoofdreden voor uitstroom

Lees het volledige artikel van Joris Knoben en Josette Dijkhuizen van Tilburg University dat is gepubliceerd in economievakblad ESB. Het geeft een diepgaand inzicht in deze urgente kwestie.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Relevante artikelen

Geen relevante artikelen opgegeven.