In USP balk



Verplichtingen volgens Wkkgz
De klachtenregeling op orde
Als zzp’er in de zorg ben je wettelijk verplicht om een klachtenregeling te hebben en aangesloten te zijn bij een erkende geschilleninstantie. Maar met ‘alleen’ een klachtenregeling voldoe je niet aan de eisen van de Wkkgz.
De wet eist meer: je hebt een kwaliteitssysteem, de klachtenregistratie op orde, leert van fouten en voldoet aan een aantal overige wettelijke eisen. Als zorg-zzp’er ben je zélf verantwoordelijk voor het naleven en op orde hebben van deze verplichtingen. Voldoe je aan alle eisen van de Wkkgz? Dan lever je transparante, kwalitatieve en veilige zorg.

Erkende klachtenregeling
Sluit een abonnement af
Met een lidmaatschap bij SoloPartners voldoe je aan de wettelijke verplichting van een erkende klachtenregeling en aansluiting bij een erkende geschilleninstantie.
Jouw cliënten kunnen terecht bij een onafhankelijke klachtenfunctionaris, en je bent aangesloten bij de erkende geschilleninstantie van Stichting Geschillen in de Zorg (GIDZ). Zolang je lid bent worden klachten en geschillen kosteloos afgehandeld, zonder eigen risico.

Wkkgz
Kwaliteitssysteem op orde
Volgens de Wkkgz ben je wettelijk verplicht om een kwaliteitssysteem in te richten voor jouw onderneming. In het kwaliteitssysteem laat je als zzp’er zien hoe je werkt aan de kwaliteit van zorg en de continue verbetering ervan.
Je beschrijft hierin de professionele standaarden, zoals protocollen, cliëntendossiers en klachtenregistratie. Daarnaast leg je vast hoe je incidenten registreert en hoe je reflecteert op je werkwijze om de zorg te verbeteren.

Onze abonnementen
Versie B – pakketdetail zie Design Solo Tekstuele input zie Word-bestand
SoloCompleet
160,-
SoloPlus
75,-
excl. 20 euro inschrijfgeld
Wkkgz artikelen
Artikelen
Lees meer artikelen
Is een klachtenregeling hetzelfde als de Wkkgz?
Helaas denken nog te veel zelfstandige zorgaanbieders dat een klachtenregeling gelijk staat aan de wetgeving van de Wet kwaliteit, klachten..

Krijg je een boete als je niet voldoet aan de Wkkgz?
Ja, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) kan een ‘boete’ opleggen als je niet voldoet aan de Wkkgz. Wij krijgen..

Protocollen onderdeel van het kwaliteitssysteem
Als zzp’er in de zorg ben je wettelijk verplicht om een kwaliteitssysteem in te richten voor jouw onderneming. We leggen..
Veelgestelde vragen
Voldoe je met een SoloPartners-abonnement aan de Wkkgz?
Met zowel het SoloPlus- als het SoloCompleet-abonnement beschik je over een erkende klachtenregeling en aansluiting bij een onafhankelijke geschillencommissie. De Wkkgz eist echter meer van zorg-zzp’ers. Kies je voor het SoloCompleet-abonnement? Dan beschik je over alle tools om eenvoudig aan de Wkkgz te kunnen voldoen.
Wat is de Wkkgz?
De Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) verplicht zorgaanbieders hun eigen kwaliteit te bewaken, te beheersen en te verbeteren.
Het doel van de wet is om de zorg gezamenlijk te verbeteren. Hoe? Door het creëren van openheid over klachten en/of ongewenste gebeurtenissen. Dit gaat samen met het leren van deze gebeurtenissen zodat iedereen ‘goede zorg’ kan ontvangen. Je leert van fouten en deelt nieuwe inzichten met andere zorgverleners.
De wet kent 4 pijlers:
- Sterke positie voor de cliënt:
De cliënt heeft recht op informatie; ook als er wat fout is gegaan. Een mogelijke ‘fout’ moet besproken, en in het dossier beschreven, worden. Als de cliënt erom vraagt, moet hij informatie verkrijgen over de kwaliteit van de zorg. - Klachten; een snelle en betere aanpak:
Iedereen moet gratis bij een klachtenfunctionaris terecht kunnen bij ontevredenheid over de geleverde zorg. Jij moet dit als zzp’er regelen voor de cliënt. Ook moet je aangesloten zijn bij een geschilleninstantie. - De verplichting om incidenten veilig te melden:
Als zzp’er in de zorg moet je een werkwijze inrichten waar je incidenten noteert. Belangrijk is dat je ‘eigen’ incidenten in je eigen beheer hebt en daar de lessen over beschrijft die jouw kwaliteit van zorg verbeteren. - Meldplicht zorgaanbieders:
Alle vormen van geweld moeten worden gemeld bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Hierbij hoort ook het ernstig disfunctioneren van een zorgverlener. Dit is gericht op openheid en het voorkomen van geweld in de zorg.
Veel zelfstandige zorgaanbieders denken dat een klachtenregeling gelijk staat aan deze wetgeving. Maar dat is niet zo! Een klachtenregeling is slechts één van de eisen van de Wkkgz (pijler 2). Het alleen een klachtenregeling voldoe je dus niet aan de Wkkgz.
Wat is het verschil tussen de Wtza en de Wkkgz?
- – Wtza (Wet toetreding zorgaanbieders):
deze wet richt zich (in grote lijnen) op de meldplicht en registratie van zorgaanbieders bij het CIBG. - – Wkkgz (Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg):
deze wet richt zich (in grote lijnen) op de kwaliteit van zorg, klachtenafhandeling en veiligheid van cliënten.
Beide wetten zijn relevant voor zzp’ers die zorg leveren. De Wkkgz legt vooral nadruk op de zorgverlening zelf. De Wtza gaat meer over administratieve registratie en transparantie.
Welke stappen kan een cliënt ondernemen bij een klacht?
Als zzp’er ontkom je er bijna niet aan: soms gaat er iets mis bij de zorg. Vanuit de wet is geregeld dat je moet beschikken over een klachtenregeling en dat je de cliënt/patiënt hierover informeert. Krijg je een klacht van een cliënt over de door jou geleverde zorg, dan moet je daar gehoor aan geven.
Het is belangrijk dat je jouw cliënt vooraf informeert over jouw klachtenregeling. Laat ze weten wat ze kunnen verwachten van het (klachten)proces én waar zij terecht kunnen. Dit kan op verschillende manieren; je kunt het bijvoorbeeld delen tijdens het kennismakingsgesprek, toevoegen aan de overeenkomst of vermelden op je website.
Ben je lid bij SoloPartners? Dan vind je informatie over de klachtenregeling binnen jouw persoonlijke MijnSolo omgeving. Hier vind je ook een stroomschema; hierin staat relevante informatie die je kunt overleggen aan de cliënt. Het beschrijft de stappen die de cliënt kan nemen bij een klacht en de route naar de klachtenfunctionaris/vertrouwenspersoon. Zo voldoe je dus aan de informatieplicht én aan de wettelijke verplichting om de klachtenregeling op orde te hebben.
Werk jij met meerdere zorgaanbieders bij een cliënt? Neem dan in de overeenkomst op waar de cliënt terecht kan met een klacht. Uiteraard deel je dit met de cliënt.
Kort stappenplan voor de cliënt:
- Klacht bespreken met jou als zorgverlener.
- Indien nodig contact opnemen met de klachtenfunctionaris.
- Als laatste optie kan de cliënt in beroep gaan bij de geschilleninstantie.
Over ons
SoloPartners de brancheorganisatie
Met ongeveer 40.000 leden is SoloPartners de grootste brancheorganisatie voor zorg-zzp’ers. Wij bieden jou als zelfstandig zorgprofessional complete ondersteuning en begeleiding, zodat je moeiteloos kunt voldoen aan de complexe wet- en regelgeving in de zorg. We volgen de laatste ontwikkelingen in de zorg op de voet en voorzien je van actuele, duidelijke en begrijpelijke informatie.
Sluit je een abonnement af bij SoloPartners? Dan heb je onder andere je klachtenregeling op orde, geheel volgens de eisen van de Wkkgz, Wzd, Wmo en de Jeugdwet. Daarnaast bieden we je toegang tot tools en advies om je zorgverlening te verbeteren en te voldoen aan de hoogste standaarden.
