Als zzp’er in de zorg ben je wettelijk verplicht om een kwaliteitssysteem in te richten voor jouw onderneming. We leggen je graag stap voor stap uit hoe je dit kunt doen. In dit artikel bespreken we het onderdeel Protocollen.

Een kwaliteitssysteem is een document waarin je de uitgangspunten van de eisen zoals beschreven in de Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz), opneemt. Door met zo’n document te werken, laat je zien dat jij als zelfstandig zorgaanbieder bezig bent met de kwaliteit van zorg en het verbeteren van de zorgverlening.

De start: protocollen

Per beroepsgroep gelden andere beroepsprotocollen, normen of standaarden. Deze worden behandeld tijdens je opleiding en kun je vaak ook verkrijgen via jouw beroepsorganisatie. Ook kun je op de website van Zorginstituut Nederland, ‘Zorginzicht’, een overzicht vinden van de kwaliteitsinstrumenten.

Heeft jouw beroepsgroep geen beroepsorganisatie? Zorg er dan voor dat je op een andere manier de professionele standaarden bemachtigt en volgt. Zijn er geen professionele standaarden beschikbaar voor jouw beroepsgroep? Richt dit dan zelf in en leg vast wat je doet en waarom je het op die manier doet.

Besluit je af te wijken van de geldende beroepsstandaard? Beschrijf dan waarom je hebt besloten om dit te doen. Dit beschrijf je in het cliëntendossier. Zo kun je altijd aantonen dat je op de hoogte bent van de standaarden, en dat je weloverwogen hebt besloten om hiervan af te wijken.

Doe onderzoek

Onderzoek welke protocollen passen bij jouw beroepsgroep en zorg dat deze protocollen altijd beschikbaar zijn zodat je ze kunt raadplegen. Twijfel je over bepaalde handelingen? Raadpleeg dan de protocollen. Twijfel je of de protocollen passend zijn bij de situatie? Bekijk dan of je van de protocollen kunt afwijken. Wij hebben hierover geschreven in het artikel ‘Mag ik afwijken van het protocol?’. Maak een notitie in het cliëntendossier.

Het kwaliteitssysteem inrichten

Je begint het kwaliteitssysteem dus met het onderdeel protocollen. In dit hoofdstuk noteer je:

  1. Welke protocollen je gebruikt en waarom.
  2. Of je open staat om eventueel met andere protocollen te werken als een opdrachtgever dit vraagt. (Indien passend bij de situatie)
  3. Op welke basis je tot het besluit bent gekomen om wel of juist niet met meerdere protocollen te werken.

Afbakenen van taken

Ook het afbakenen van taken hoort bij het onderdeel ‘professionele standaarden’ binnen het kwaliteitssysteem. Weten wat je wel doet is minstens net zo belangrijk als weten wat je niet doet. Leg dus voor jezelf vast welke zorg jij zelf kunt verlenen en welke zorg je moet uitbesteden. Voeg het afbakenen van je taken toe aan je kwaliteitssysteem. Daarnaast is het van belang dat je de afspraken die je met opdrachtgevers maakt over wat jouw taken zijn en wat niet vast legt in de overeenkomst.

Relevante artikelen

Geen relevante artikelen opgegeven.