Je bent verplicht om je cliënten te informeren over incidenten en hiervan aantekening te maken in het cliëntendossier, zoals vermeld in de Wkkgz. Maar wat houdt deze informatieplicht precies in?
Stel je voor: er gaat wat mis tijdens een operatie of behandeling van je patiënt. Dan heeft je patiënt recht op goede informatie. Sterker nog: volgens de Wkkgz ben je verplicht om incidenten ‘onverwijld’ (meteen) aan je patiënt te melden. Ook moet je ze opnemen in het cliëntendossier. Daarin noteer je de aard, de toedracht en het tijdstip waarop het incident plaatsvond. Daarnaast schrijf je de namen op van de mensen die bij het incident betrokken zijn.
Je bent overigens ook verplicht om patiënten in te lichten over de mogelijkheden om de gevolgen van het incident weg te nemen of te beperken. Mocht een patiënt komen te overlijden, dan geldt er een informatieverplichting naar de nabestaanden van deze patiënt.
Maar wat wordt er dan precies onder een medisch incident verstaan? Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hanteert de volgende definitie van een incident: “Een niet beoogde of onverwachte gebeurtenis die betrekking heeft op de kwaliteit van de zorg, en heeft geleid, had kunnen leiden of zou kunnen leiden tot schade bij de cliënt’.”
Dus is daar sprake van? Dan treedt de informatieplicht in werking!
Lees hier het artikel uit de wet.
Geen relevante artikelen opgegeven.