Als zorg-zzp’er wil je natuurlijk niet alleen goede zorg leveren, maar ook zorgen voor een stevig fundament van je onderneming. Een belangrijk onderdeel hiervan is het sluiten van de juiste overeenkomsten met opdrachtgevers.

Er zijn bepaalde overeenkomsten die je als zzp’er beter kunt vermijden; ze vergroten de kans dat je als schijnzelfstandige wordt aangemerkt of omdat ze simpelweg niet in lijn zijn met de Wet DBA. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende valkuilen bij ‘aangeboden overeenkomsten’ en geven we je handvatten om deze te herkennen en te vermijden.

Tegen welk type overeenkomst kun je beter ‘nee’ zeggen?

‘Loondienst in vermomming-overeenkomst’

Dit type overeenkomst is de meest voor de hand liggende en is de gevaarlijkste valkuil. Legt de opdrachtgever voorwaarden op die je niet kunt veranderen zoals bijvoorbeeld wanneer en hoe je werkt en welke materialen je gebruikt? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een constructie die in de praktijk neerkomt op loondienst. Vaak zie je dit bij opdrachtgevers die zzp’ers willen ‘betrekken’ zonder de voordelen van een vast dienstverband te bieden.

Waarom moet je hier ‘nee’ tegen zeggen?

De Belastingdienst zal zo’n overeenkomst snel aanmerken als ‘schijnzelfstandigheid’; je oefent bij dit type overeenkomst in feite geen ondernemerschap meer uit. Je bent dan op papier wel een zelfstandige, maar je werkt zoals een werknemer (maar dan zonder de bescherming en voordelen van het arbeidsrecht). Dit kan grote gevolgen hebben voor je belastingaanslag en je bedrijfsvoering.

‘Niet passende modelovereenkomst’

Een modelovereenkomst is een hulpmiddel dat duidelijk maakt dat je als zzp’er werkt en dus geen werknemer bent. Er zijn opdrachtgevers die een modelovereenkomst gebruiken die in de praktijk helemaal niet aansluit bij de werkelijke werkomstandigheden. Voelt het alsof de aangeboden overeenkomst je beperkt in je zelfstandigheid (bijvoorbeeld door een strak rooster of weinig vrijheid in je werkzaamheden)? Stel dan vragen bij de voorwaarden en zorg dat ze worden aangepast.

Waarom ‘nee’ zeggen tegen zo’n overeenkomst?

Een modelovereenkomst is niet automatisch goed. Zeker niet als die niet overeenkomt met de werkelijke situatie. Heb je geen ruimte om je werk zelfstandig in te vullen? Dan kan het alsnog leiden tot problemen met de Belastingdienst. Zorg er dus voor dat de werkelijke invulling van je werk in lijn is met wat in de modelovereenkomst staat. Laat je niet misleiden door de term ‘modelovereenkomst’; de praktijk is doorslaggevend.

‘Geen ruimte voor onderhandeling-overeenkomst’

Liggen de voorwaarden van de opdracht al helemaal vast zonder dat er ruimte is voor overleg; bijvoorbeeld over je tarieven, werkuren of andere belangrijke voorwaarden? Kun je geen enkele invloed meer uitoefenen op het werk? Let dan extra goed op! Dit kan een teken zijn dat je opdrachtgever je meer ziet als een invaller (medewerker) dan als zelfstandig ondernemer.

Waarom ‘nee’ zeggen?


Zelfstandigheid betekent dat je invloed hebt op je werkomstandigheden en bijvoorbeeld je eigen tarieven bepaalt. Staat de opdrachtgever niet open voor overleg en onderhandelen over de overeenkomst? Dat ondermijnt jouw zelfstandigheid en kan betekenen dat je in de ogen van de wet niet daadwerkelijk een ondernemer bent.  Onderhandelen is essentieel voor een gezonde zakelijke relatie en het waarborgen van je zelfstandigheid.

‘Ongecontroleerde bemiddelingsovereenkomst’

Als je werkt via bemiddelingsbureaus moet je extra voorzichtig zijn. Er zijn bureaus die zorg-zzp’ers ‘contracten’ aanbieden die voordelig lijken, maar in feite vage constructies zijn zonder duidelijke afspraken over verantwoordelijkheden. Ze bieden je misschien een mooi uurtarief aan. Maar als het bureau onterecht invloed heeft op je werk, of je als een uitzendkracht behandelt, loop je risico’s.

Waarom moet je hier ‘nee’ tegen zeggen?

Er zijn bemiddelaars die proberen de voordelen van een zzp’er te combineren met de controle op/van een werknemer; dit is een gevaarlijke mix. Als zelfstandig ondernemer bepaal je immers zelf welke opdrachten je accepteert en onder welke voorwaarden je dat doet. Oefent het bureau te veel invloed uit op je werk? Dan ben je in feite een werknemer, zonder de voordelen van een vast dienstverband. Kies bemiddelingsbureaus daarom zorgvuldig, let op duidelijke afspraken en jouw autonomie.

‘Oude, niet geactualiseerde, overeenkomst’

Sommige opdrachtgevers blijven oudere overeenkomsten gebruiken die niet meer voldoen aan de huidige wetgeving. Dit kan betekenen dat ze niet zijn goedgekeurd door de Belastingdienst of dat ze onduidelijk zijn over jouw rol als zelfstandige.

Waarom ‘nee’ zeggen?

Een oude, niet up-to-date overeenkomst kan je in de problemen brengen. Je kunt dan immers niet aantonen dat je echt als zelfstandige werkt. Voorkom je dat je later moet uitleggen waarom je géén werknemer bent, terwijl het daar wel naar uitziet. Zorg dus altijd dat je werkt via een actuele overeenkomst die voldoet aan de geldende wet- en regelgeving.

Conclusie: ‘nee’ zeggen is soms de beste keuze

Zeker als het om je eigen toekomst als zzp’er gaat, is ‘nee’ zeggen vaak de beste keuze. Ook al voelt het misschien als een gemiste kans. De sleutel tot succes als zorg-zzp’er is het beschermen van je zelfstandigheid. Dit betekent dat je de juiste overeenkomsten sluit en zorgvuldig kijkt naar de werkelijke invulling van de afspraken. Maakt een overeenkomst niet duidelijk dat je zelfstandig ondernemer bent of de werkelijke omstandigheden niet kloppen? Kom zelf met een overeenkomst en als de opdrachtgever daar niet mee akkoord gaat… wijs de opdracht dan vriendelijk af. Het is beter om een opdracht af te wijzen dan later in de problemen te komen met de Belastingdienst of je opdrachtgever.

Blijf kritisch, wees eerlijk tegenover jezelf en zorg ervoor dat je altijd met een (model)overeenkomst werkt die daadwerkelijk jouw zelfstandigheid waarborgt. Als zorg-zzp’er zorg je immers voor je eigen zelfstandigheid; dat doet niemand anders voor je.

Meer informatie

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij kunnen je ook meer vertellen over de modelovereenkomsten waarover onze SoloCompleet-leden beschikken binnen hun persoonlijke MijnSolo-portaal.

Geschreven door: Loe van Erp

Link naar pagina

Als zorg-zzp’er wil je natuurlijk niet alleen goede zorg leveren, maar ook zorgen voor een stevig fundament van je onderneming...

Relevante artikelen

Geen relevante artikelen opgegeven.