In de Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz) staat dat zorgaanbieders een schriftelijke overeenkomst moeten afsluiten met alle zorgverleners die voor het bedrijf of de organisatie werken. Voor iemand in loondienst is een arbeidsovereenkomst voldoende. Maar zzp’ers in de zorg moeten wél een schriftelijke overeenkomst tekenen.
Een overeenkomst is een bindende overeenstemming tussen twee of meer partijen. Als zzp’er in de zorg kan een overeenkomst bijvoorbeeld een contract zijn waarin je afspraken maakt met een zorginstelling over de diensten die je gaat verlenen. In een overeenkomst staan de rechten en plichten van alle partijen; het legt de voorwaarden van de samenwerking vast. Zo sta je in voor de kwaliteit van de zorg en een goede afhandeling bij eventuele klachten. Dit is niet vrijblijvend maar een absoluut ‘moetje’; zorgaanbieders mogen alleen werken met mensen en organisaties die deze overeenkomst hebben ondertekend.
We hebben een aantal mogelijke onderdelen van de schriftelijke overeenkomst voor je op een rijtje gezet:
Veel zzp’ers in de zorg werken als onderaannemer voor zorgorganisaties of laten zich bemiddelen door een bureau. Vaak hebben deze bedrijven een eigen overeenkomst opgesteld. Het komt helaas nog te vaak voor dat zzp’ers in de zorg zo’n overeenkomst ‘gewoon’ tekenen. Achteraf zien ze pas dat er vreemde voorwaarden in die overeenkomst staan. Wil je weten welke voorwaarden je beter niet kunt tekenen? Lees het in het artikel ‘welke voorwaarden kun je beter niet-tekenen binnen een overeenkomst‘.
Niet alle bepalingen hoef je op te nemen in een overeenkomst. Denk aan contractbepalingen die je steeds weer opnieuw gebruikt en waarover je weinig tot niet onderhandelt. Deze kun je opnemen in je algemene voorwaarden. Dat is geen verplichting; het mág.
Wil je meer weten over de algemene voorwaarden? Lees het in het artikel ‘algemene voorwaarden alle informatie centraal’.
Geen relevante artikelen opgegeven.