Als zzp’er teken je, voorafgaand aan iedere nieuwe opdracht, een contract; een overeenkomst van opdracht. Dat is niet alleen heel normaal maar zelfs noodzakelijk. Je wilt immers voorkomen dat de overeenkomst wordt aangemerkt als een arbeidscontract. En dat is nu nog belangrijker aangezien per 1 januari 2025 het handhavingsmoratorium eindigt. Met andere woorden, vanaf die datum gaat de Belastingdienst weer handhaven op schijnzelfstandigheid.

Een werknemer bestudeert doorgaans een nieuwe arbeidsovereenkomst uitvoerig voordat hij/zij ondertekent; zijn alle afspraken goed vastgelegd en is er niets opgenomen dat niet besproken, en mogelijk nadelig, is? Er zijn zzp’ers die dit niet, of in ieder geval onvoldoende, doen met een opdrachtovereenkomst. Zij tekenen bij het spreekwoordelijke kruisje.

Weet wat je tekent

Juist voor jou, als zzp’er in de zorg, is het heel belangrijk om niet zomaar iedere overeenkomst te ondertekenen. De juridische positie van een zzp’er is namelijk een stuk kwetsbaarder dan die van een werknemer. Aan iedere afspraak waaronder je een handtekening zet, ben je persoonlijk gebonden; hoe onredelijk die afspraak ook is of achteraf blijkt te zijn. Bestudeer de overeenkomst dan ook goed voordat je ondertekent. Kom je zaken tegen die je niet bevallen? Ga hierover het gesprek aan met de potentiële opdrachtgever. Op dat moment is dat nog mogelijk; op het moment dat je je handtekening hebt gezet, zit je hieraan vast. Laat de gelegenheid om te onderhandelen over de overeenkomst niet voorbij gaan. Je bent niet voor niets zelfstandig ondernemer geworden.

Wil je weten welke voorwaarden je beter niet kunt tekenen? Lees het in dit artikel.

Bepaal je wensen en eisen

In je rol als ondernemer moet je duidelijk voor ogen hebben wat je wensen en harde eisen zijn; waar wil/kun je nog over onderhandelen en waarover wil je geen concessies doen. Bepaal wat voor jou redelijk is als het gaat om bijvoorbeeld het uurtarief, het annuleren van een opdracht en het regelen van vervanging. Zet dit op papier en beoordeel elke aangeboden overeenkomst op basis van deze criteria.

Onderdelen overeenkomst

In een overeenkomst staan verschillende zaken beschreven zoals de aard van het werk, de kwaliteit van je inzet, de betalingsvoorwaarden, de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid en de eindverantwoordelijkheid van het medisch dossier. Maar denk ook aan de mogelijkheden om te kunnen voldoen aan de wettelijke verplichtingen zoals de wet BIG, de Wkkgz en het werken met protocollen.

In een overeenkomst worden afspraken over de behandeling van klachten en geschillen nogal eens vergeten. Die afspraken zijn zeer belangrijk omdat de inspectie eist dat hierover voor cliënten geen onduidelijkheid mag bestaan. Voor de inspectie is het niet belangrijk hoe het is geregeld, als het maar is geregeld.

Je hoeft niet alle bepalingen op te nemen in een overeenkomst. Contractbepalingen die je steeds weer opnieuw gebruikt kun je opnemen in je algemene voorwaarden.

Voorkom verkapt loondienstverband

Wordt de overeenkomst aangemerkt als een arbeidsrelatie? Als zelfstandig ondernemer loop je dan het risico dat de Belastingdienst in je IB-aangifte de aftrekposten met betrekking tot zelfstandigen en startende ondernemers weigert. Dit kan je heel veel geld kosten. Ook voor een opdrachtgever is het zeer nadelig als de overeenkomst met jouw als zzp’er wordt aangemerkt als arbeidsrelatie. De Belastingdienst kan dan alsnog loonbelasting en sociale premies vorderen en een boete opleggen. Bovendien bestaat het risico dat ook het pensioenfonds premie komt innen. Al met al voldoende redenen om te zorgen voor een goede overeenkomst van opdracht.

Onderhandel

Overeenkomsten die direct helemaal naar je zin zijn, zijn zeldzaam. De eerste versie van een overeenkomst voldoet vrijwel nooit volledig aan de wensen en eisen van beide partijen. Opdrachtgevers gaan ervan uit dat de eerste versie niet de versie is die ondertekend wordt. De opdrachtgever verwacht dat er over onderhandeld wordt. Onderhandelen hoort bij het sluiten van contracten als zelfstandig ondernemer. Accepteer dan ook nooit zomaar de eerste versie en heb geen schroom om te onderhandelen. Vind je dit lastig? Realiseer je dan dat een opdrachtgever het niet meer dan normaal zal vinden dat je onderhandelt; dat doet iedere ondernemer.

Jij bepaalt

Voel je niet gedwongen om een overeenkomst te ondertekenen waarvan de inhoud je niet bevalt. De eerste keer voelt het wellicht wat ongemakkelijk, maar een overeenkomst weigeren is geen schande. Je bent immers zzp’er geworden omdat je de mogelijkheid wilt hebben zelf te bepalen hoe je je werk organiseert. Daar hoort ook bij dat je accepteert dat je soms geen overeenstemming bereikt met een opdrachtgever.

Vertrouw op jouw kwaliteiten als zorgverlener én ondernemer. En sluit alleen overeenkomsten waar je zelf achterstaat. Je bent niet voor niets ‘eigen baas’?!

Tot slot…

In het SoloCompleet-pakket bieden wij alle tools aan om zzp’ers te helpen bij het voldoen aan de wetgeving. Zo beschik je binnen dat pakket onder meer over diverse modelovereenkomsten en tools. Bovendien voldoe je, net zoals de leden van SoloPlus-pakket, aan de eis rondom de klachtenregeling volgens de Wkkgz, de Jeugdwet, de Wmo en de Wzd. Klachten worden altijd gratis in behandeling genomen; je betaalt dus geen eigen risico.

Relevante artikelen

Geen relevante artikelen opgegeven.