De Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) verplicht zorgaanbieders hun eigen kwaliteit te bewaken, te beheersen en te verbeteren. Maar wat houdt deze wet in voor zzp’ers werkzaam in de zorg? En wat als je bijvoorbeeld niet voldoet aan de wettelijke verplichtingen?
Het doel van de wet is om de zorg gezamenlijk te verbeteren. Hoe? Door het creëren van openheid over klachten en/of ongewenste gebeurtenissen. Dit gaat samen met het leren van deze gebeurtenissen zodat iedereen ‘goede zorg’ kan ontvangen. Je leert van fouten en deelt nieuwe inzichten met andere zorgverleners.
Sterke positie voor de cliënt
De cliënt heeft door deze wetgeving recht op informatie; ook als er wat fout is gegaan. Een mogelijke ‘fout’ moet besproken, en in het dossier beschreven, worden. Als de cliënt erom vraagt, moet hij informatie verkrijgen over de kwaliteit van de zorg.
Klachten; een snelle en betere aanpak
Iedereen moet gratis bij een klachtenfunctionaris terecht kunnen als hij of zij ontevreden is over de geleverde zorg. Jij moet dit als zzp’er regelen voor de cliënt. Net zoals dat je aangesloten moet zijn bij een geschilleninstantie.
De verplichting om incidenten veilig te melden voor zorgverleners
Als zzp’er in de zorg moet je een werkwijze inrichten waar je incidenten noteert. Dit punt is voornamelijk gericht op instellingen, waar zij ervoor moeten zorgen dat medewerkers voorvallen met elkaar bespreken. Als je als zzp’er werkzaam bent binnen een instelling maak je hier op voorhand afspraken over. Belangrijk is dat je ‘eigen’ incidenten in je eigen beheer hebt en daar de lessen over beschrijft die jouw kwaliteit van zorg verbeteren.
Meldplicht zorgaanbieders uitgebreid
Alle vormen van geweld moeten worden gemeld bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Hierbij hoort ook het ernstig disfunctioneren van een zorgverlener. Dit is gericht op openheid en het voorkomen van geweld in de zorg.
In basis moeten alle zzp’ers in de zorg voldoen aan deze wetgeving. Er is een uitzonderingenlijst gemaakt door de overheid. Hoe dit precies zit, lees je in het artikel Wkkgz voor wie?
Val je onder deze wetgeving maar voldoe je niet aan de eisen? Dan kan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) je een schadevergoeding opleggen van maximaal €25.000,-. Daarnaast heeft de IGJ een belangrijke rol in het bewaken van de veiligheid en kwaliteit ter bevordering van gezondheidszorg en jeugdhulp. Hoe zij dit doen en wat voor gevolgen dit kan hebben voor jou als zzp’er, lees je in het artikel ‘Krijg je een boete als je niet voldoet aan de Wkkgz?’
De Wkkgz heeft eisen opgesteld voor alle zorgaanbieders. Zorginstellingen hebben andere richtlijnen dan zelfstandige zorgaanbieders maar met hetzelfde doel. Wij gaan in op de eisen vanuit deze wetgeving gericht op de zzp’er in de zorg. De wetgeving is gebaseerd op vier onderdelen:
Wil je meer weten over deze onderdelen, lees dan ons artikel Wkkgz eisen overzichtelijk onder elkaar.
Veel zelfstandige zorgaanbieders denken dat een klachtenregeling gelijk staat aan deze wetgeving. Maar dat is niet zo! Een klachtenregeling is slechts één van de eisen van de Wkkgz. De klachtenregeling valt onder punt 2 in de wetgeving: ‘Hoe om te gaan met klachten’. In het artikel ‘Wat zijn de eisen omtrent een klachtenregeling in de zorg‘ geven we je hier meer informatie over.
 
Geen relevante artikelen opgegeven.