De overheid wil met de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) meer zicht en grip krijgen op zorgaanbieders in Nederland. De Wtza zorgt voor meer transparantie over de zorg en de zorggelden. Ook vergroot de Wtza het bewustzijn van de kwaliteit van zorg bij zorgaanbieders. Startende zorgaanbieders worden namelijk door deze route op belangrijke zorgwetgeving geattendeerd; de Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz).
Zorgaanbieders die alleen zorg leveren vanuit de Wmo zijn uitgezonderd van de Wtza.
Je kunt niet starten als zzp’er in de zorg zonder te voldoen aan de meldplicht die de Wtza met zich meebrengt. In het kort zijn dit de belangrijke weetjes van deze meldplicht:
Let op: de enige die de melding bij het CIBG kan doen ben jij zelf. Dit kan niemand anders voor je doen. Vertrouw dus niet op bedrijven die pretenderen de Wtza of de meldplicht voor je te ‘regelen’. Ook is het niet mogelijk om een abonnement te nemen de Wtza; op wetgevin g kun je immers geen abonnement nemen.
Voldoe je niet aan de meldplicht*? Dan kun je worden bestraft met een bestuurlijke boete van maximaal € 21.750,-.
*Dit geldt voor alle zorgaanbieders, ongeacht wanneer je gestart bent.
De Wtza eist nog meer, zoals een vergunningsplicht of jaarverantwoording. Deze gelden meestal niet voor zzp’ers in de zorg. Wil je hier toch meer informatie over? Lees dan eens ons artikel ‘Wtza, een beknopt overzicht van de verplichtingen’ [LINK].
Was je al zorgaanbieder voor 1 januari 2022? Dan is de kans groot dat je je niet meer hoeft te melden. Als jouw gegevens zijn opgenomen in het zorgaanbiedersportaal hoef je niets meer te doen aan de meldplicht. Sta je nog niet in het zorgaanbiedersportaal? Stuur dan een e-mail naar zorgaanbiedersportaal@minvws.nl met daarin het verzoek om toegevoegd te worden. Vergeet niet je bedrijfsgegevens te vermelden.
Geen relevante artikelen opgegeven.