Wtza - Wet toetreding zorgaanbieders De meldplicht van de Wtza
1 maart 2022

Dagelijks ontvangen we telefoontjes van (startende) zzp’ers in de zorg met vragen over de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza). Vooral de meldplicht van de Wtza zorgt voor veel verwarring. Vaak horen we: “Ik sta vermeld in het Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa), dus ik hoef me niet meer te melden.” Maar klopt dit eigenlijk wel? Nee!

In dit artikel leggen we kort uit wat je moet weten over de meldplicht van de Wtza.

Wtza-meldplicht – Jouw verantwoordelijkheid!

Wil je als zzp’er in de zorg aan de slag? Dan moet je je volgens de Wtza als zorgaanbieder melden bij het CIBG. Deze meldplicht is iets wat je zelf moet doen; een andere partij kan dit niet voor jou regelen.

De datum van 1 januari 2022 is hierbij een belangrijke graadmeter.

Optie 1: Werkte je al als zzp’er in de zorg vóór 1 januari 2022?

Dan hoef je je waarschijnlijk niet te melden bij het CIBG, tenzij je niet in het zorgaanbiedersportaal staat. Controleer dit als volgt:

  1. Ga naar het zorgaanbiedersportaal.
  2. Vul je KvK-nummer in.
  3. Klik op zoeken.
  4. Staan je gegevens erin? Dan voldoe je aan de meldplicht.
  5. Staan je gegevens er niet in? Stuur dan een e-mail naar zorgaanbiedersportaal@minvws.nl met het verzoek om toegevoegd te worden. Vergeet niet je bedrijfsgegevens te vermelden.

Optie 2: Ben je op of na 1 januari 2022 als zzp’er in de zorg gestart? Of ga je binnenkort starten?

Na inschrijving bij de KvK ontvang je een brief van het CIBG waarin staat dat je je volgens de Wtza moet melden. Dit moet je zelf doen via een formulier waarvoor je een eHerkenning nodig hebt.

Optie 3: Lever je uitsluitend Wmo-zorg?

Dan is de Wtza en de bijbehorende meldplicht niet op jou van toepassing.

Soms gelden er andere verplichtingen vanuit de Wtza. Ben je benieuwd of dit voor jou geldt? Lees dan ons artikel met een overzicht van de verplichtingen.

Sta je in het Zorgaanbiedersportaal? Toch melden!

Het Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa) is een openbaar register waarin alle zorgaanbieders geregistreerd staan, inclusief zzp’ers in de zorg. Sta je vermeld in het LRZa? Dit betekent niet automatisch dat je hebt voldaan aan je meldplicht volgens de Wtza. Als je op of na 1 januari 2022 bent gestart als zzp’er, moet je je apart melden!

Het Zorgaanbiedersportaal bevat openbare informatie van alle zorgaanbieders in Nederland, verzameld uit verschillende bronnen zoals het KvK-Handelsregister, het AGB-register van Vektis en het BIG-register. Opname in het Zorgaanbiedersportaal betekent dus niet automatisch dat je aan de Wtza-meldplicht hebt voldaan via het CIBG.

Bewijs LRZa via SoloPartners-certificaat

Bemiddelaars of zorginstellingen vragen zzp’ers soms om een bewijs van inschrijving in het zorgaanbiedersportaal. Als je lid bent van SoloPartners, vind je een bewijs van registratie in het LRZa via het SoloPartners-certificaat. Hiermee kun je eenvoudig aantonen dat je in het register staat. Scan de QR-code op het certificaat om de link naar jouw gegevens in het register te vinden. Het certificaat toont ook aan dat je voldoet aan de wettelijke verplichting om je aan te sluiten bij een erkende geschilleninstantie of klachtencommissie.

Vragen?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de Wtza-meldplicht of andere zorgwetgeving? Neem dan gerust contact met ons op. Onze klantenservice helpt je graag.

Relevante artikelen

Geen relevante artikelen opgegeven.