De zorg kraakt: houd zzp’ers aan boord!
16 mei 2025

Steeds meer zorgorganisaties stoppen met de inzet van zelfstandig zorgpersoneel. Vaste medewerkers vangen de klappen op, flexpools worden uitgebreid en de inzet van zzp’ers wordt tot een minimum beperkt. Op papier lijkt dat misschien verstandig beleid. Maar wat laten de cijfers weg? Waar zijn de zorgverleners gebleven die voorheen als zelfstandige met hart en ziel meedraaiden in de zorg?

Ook SoloPartners vangt verontrustende geluiden op dat zzp’ers minder worden ingezet; zzp’ers die niet in loondienst willen, die geen schijnzelfstandige zijn en die niet begrijpen waarom ze worden uitgesloten. Zorgverleners die er misschien voor kiezen om de zorg te verlaten; in een tijd dat de zorg kampt met personeelstekorten en er juist behoefte is aan zorgprofessionals. Waarom laten we cliënten in de kou staan? Waarom zoeken we elkaar niet op om samen te kijken naar wat wél kan?

De zorg staat onder druk

De signalen die wij krijgen, worden bevestigd door beroepsorganisatie NU’91, die onlangs een inventarisatie deed onder haar (kader)leden. Hieruit blijkt dat de aangescherpte handhaving op zzp’ers door de Belastingdienst in de praktijk leidt tot grote problemen. Zorginstellingen stoppen abrupt met het inzetten van zelfstandigen. Hierdoor loopt de werkdruk voor vaste teams op, wordt zorg afgeschaald en moeten cliënten familieleden inschakelen. Kortom, de zorg komt onder druk te staan.

Breekpunt dreigt deze zomer

De zomer wordt zelfs een kritiek moment genoemd. Juist in deze periode is de druk op de roosters traditioneel al hoog. Zonder zzp’ers, de onmisbare flexibele schil, dreigen er gaten in de planning te vallen die niet kunnen worden opgevangen. NU’91-voorzitter Femke Merel van Kooten stelt terecht: “De zorg is een snelkookpan geworden en het is onduidelijk hoelang dit nog houdbaar blijft.”

“Als overheid en zorginstellingen nu niet ingrijpen, dreigt deze zomer een breekpunt te worden voor veel zorgprofessionals”, geeft NU’91 aan. Een waarschuwing die we uiterst serieus moeten nemen.

Stoppen met zzp’ers is geen oplossing

Als brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg zien wij elke dag hoe hard zelfstandig zorgprofessionals nodig zijn. Ze springen bij waar tekorten zijn, kiezen bewust voor autonomie en flexibiliteit en nemen hun vak uiterst serieus. Toch wordt hun inzet door steeds meer organisaties ontmoedigd of zelfs uitgesloten. Niet omdat zij geen waardevolle bijdrage leveren, maar vanwege onzekerheid en onwetendheid over wetgeving en handhaving.

Veel werkgevers durven geen zzp’ers meer in te huren uit angst voor naheffingen of juridische procedures. Maar daarmee gooien we het kind met het badwater weg. Er wordt geen oplossing geboden; het is slechts een verschuiving van het probleem. Soms worden dezelfde mensen, tegen hogere kosten, alsnog ingehuurd via extra schakels. Dat is contraproductief, onhoudbaar en sluit niet aan bij een moderne arbeidsmarkt.

Zzp-schap is een bewuste keuze voor zelfstandigheid

Wij moedigen niemand aan om ‘even snel’ te kiezen voor het zzp-schap. Integendeel, wij begeleiden zorgprofessionals bij een bewuste (over)stap naar zelfstandig ondernemerschap. Dit doen we met aandacht voor wet- en regelgeving, pensioenen/verzekeringen, aansprakelijkheid en kwaliteit. Zelfstandigheid is geen grijs gebied; het is een legitieme keuze. Een keuze die net zoveel respect verdient als de keuze voor loondienst. Een keuze die past bij de hedendaagse arbeidsmarkt.

Oproep aan de politiek: zorg voor duidelijkheid en ruimte

We roepen de politiek op om te stoppen met beleid dat enkel is gericht op afschrikken. Natuurlijk, échte schijnzelfstandigheid moet je aanpakken. Maar het huidige beleid raakt óók de groep die bewust en professioneel voor het zelfstandig ondernemerschap kiest. En dat terwijl Nederland deze flexibele schil keihard nodig heeft.

Zorg vraagt om flexibiliteit, maatwerk en ruimte voor verschillende werkvormen. Niet alles past in het keurslijf van loondienst en is nog van deze tijd. Laten we dat erkennen!

Samen voor een goede zorg voor iedereen

De toekomst van de zorg ligt in samenwerking, niet in uitsluiting. Het ligt in vertrouwen, niet in wantrouwen. Laten we investeren in hybride teams waarin medewerkers in loondienst en zelfstandigen samenwerken. Ieder met hun eigen verantwoordelijkheden, maar allemaal met hetzelfde doel: goede zorg voor iedereen. Want iedere zorgverlener minder, is er één te veel…

 

Relevante artikelen

Geen relevante artikelen opgegeven.