
De zorg-zzp’er is géén slachtoffer
20 juni 2025
In het politieke debat heerst nog steeds een vertekend beeld van het zelfstandig ondernemerschap. Zzp’ers worden afgeschilderd als kwetsbare, willoze werkenden die de ‘bescherming van loondienst’ nodig hebben. Tegelijkertijd worden opdrachtgevers die met zzp’ers werken automatisch verdacht van uitbuiting; ze worden neergezet als werkgevers die onder hun verplichtingen proberen uit te komen. Maar dit frame mist elke nuance én elke feitelijke basis. Bovendien schaadt het de zorgkwaliteit in Nederland.
De feiten vertellen iets anders
Onderzoek onder 3.592 zorg-zzp’ers geeft een heel ander beeld; dat van ervaren, bewuste professionals. Ze hebben vaak jarenlange zorgervaring: 40% meer dan 15 jaar en 20% zelfs meer dan 32 jaar. Met een gemiddelde leeftijd van 46,7 jaar gaat het hier dus om mensen die hun vak verstaan. Om zorgprofessionals die weloverwogen kiezen voor zelfstandig ondernemerschap. Niet uit hebzucht, maar voor autonomie, werkplezier en balans.
Geld speelt daarbij een veel kleinere rol dan vaak wordt gedacht. Wat voor hen telt, is werkplezier, flexibiliteit, gezondheid en het gevoel iets bij te dragen aan de samenleving. Dat vraagt om respect; niet om betutteling.
Onterecht wantrouwen
Het huidige frame scheert alle zzp’ers over één kam; ze worden neergezet alsof ze hun eigen zakelijke beslissingen niet kunnen overzien. Dat doet geen recht aan hun professionaliteit. Het zorgt er bovendien voor dat hun keuzes niet serieus worden genomen. Ze worden behandeld alsof ze beschermd moeten worden tegen zichzelf.
Ook het beeld dat opdrachtgevers misbruik maken van ‘zwakke’ zzp’ers snijdt geen hout. Sterker nog: zij zetten zzp’ers in op plekken en momenten waar anders geen of minder zorg kan worden geleverd. Zij verhogen zo de veerkracht van de zorgorganisaties. Dit is geen probleem, dat is een oplossing.
De framing infantiliseert professionals en criminaliseert opdrachtgevers die legitieme flexibiliteit zoeken. Dat is niet terecht én het werkt averechts.
Een flexibele schil met impact
Een
maatschappelijke kosten-batenanalyse toont dat zorg-zzp’ers in 2023 een meerwaarde van 500 miljoen tot 1,5 miljard euro opleverden. Deze waarde ontstaat doordat zzp-mogelijkheden leiden tot hogere arbeidsdeelname in de zorg; vooral dankzij hun flexibiliteit en beschikbaarheid. Dit resulteert in extra zorgproductie en gezondheidswinsten voor de gehele samenleving. Ofwel: kortere wachtlijsten, betere zorg en meer gezonde levensjaren voor de patiënt.
Tijd voor een eerlijker, volwassen beeld
Zelfstandig zorgprofessionals zijn onmisbare partners in ons zorgsysteem. Het wordt tijd voor een volwassen benadering in plaats van te blijven hangen in simplistische tegenstellingen. Stop de automatische verdenking, erken professionaliteit en treed op tegen de werkelijke uitbuiting waar die voorkomt.
Erken dat moderne arbeidsmarkten divers en flexibel zijn. Professionals maken vandaag de dag andere afwegingen en keuzes. Voor 3,5 miljoen Nederlanders, die afhankelijk zijn van zorgverlening, gaat dit om toegang tot kwalitatieve zorg. Met duurzame beleidskeuzes, gebaseerd op feiten in plaats van vooroordelen, profiteert de hele samenleving van de inzet van deze professionals; nu én in de toekomst.
Gebaseerd op de onderzoeksrapporten ‘Balanceren tussen zorg en ondernemen’ onder 3.592 zorg-zzp’ers (SoloPartners) en ‘De waarde van zzp’ers in de zorg – een maatschappelijke kosten-batenanalyse’ uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek (in opdracht van SoloPartners).
Geïnteresseerd in de onderzoeken?
Leden van SoloPartners kunnen de rapporten downloaden in de persoonlijke
MijnSolo-omgeving. De rapporten staan onder het kopje ‘Ondernemerschap’ bij de whitepapers.
Geen lid van SoloPartners maar wel geïnteresseerd in een of beide onderzoeksrapporten? Stuur dan een mailtje naar
communicatie@solopartners.nl.
Geschreven door: Loe van Erp
Link naar paginaIn het politieke debat heerst nog steeds een vertekend beeld van het zelfstandig ondernemerschap. Zzp’ers worden afgeschilderd als kwetsbare, willoze..
Relevante artikelen
Geen relevante artikelen opgegeven.