initiatiefwet Het zzp-debat in de Tweede Kamer – we zijn er nog niet
7 april 2025

Categorie: Ondernemerschap

Op donderdag 3 april 2025 vond er in de Tweede Kamer een belangrijk debat plaats over de positie van zzp’ers in Nederland. Uiteraard hebben we dit debat nauwgezet gevolgd. Welke standpunten hebben de partijen ingenomen? Kregen zij iets voor elkaar? En hoe waren de reacties op de initiatiefwet Zelfstandigen van Thierry Aartsen (VVD)? In dit artikel zetten we het voor je op een rijtje en vertellen we je uiteraard hoe wij er tegenaan kijken.

Initiatiefwet Zelfstandigen van Thierry Aartsen

Het initiatiefwetsvoorstel van Thierry Aartsen (VVD) is een belangrijke stap in het verduidelijken van de positie van zzp’ers. Dit voorstel, mede ingediend door de kamerleden Vijlbrief (D66), Van Dijk (CDA) en Flach (SGP), heeft als doel om rechtszekerheid te bieden voor zowel zelfstandigen als opdrachtgevers. Het voorstel is geïnspireerd door de oplossingen die in België zijn gekozen voor de positie van zzp’ers. Het biedt de duidelijkheid die de huidige wetgeving, zoals de Wet Vbar (Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden), ontbeert.

De belangrijkste doelstellingen van het wetsvoorstel zijn:

• het bieden van rechtszekerheid voor zelfstandigen en opdrachtgevers;
• het creëren van een gelijk speelveld op de arbeidsmarkt;
• het verbeteren van de sociale bescherming voor zzp’ers.

Het wetsvoorstel is een reactie op de huidige situatie waarin zzp’ers onterecht én onnodig opdrachten verliezen door opdrachtgevers die het risico niet aandurven. Door gebrek aan een wettelijk kader ontstaat er rechtsonzekerheid bij zelfstandigen en opdrachtgevers; dit leidt tot een ongelijk speelveld op de arbeidsmarkt.

Standpunten partijen tijdens het debat

Tijdens het debat kwam het wetsvoorstel uitvoerig aan de orde. Uiteraard hadden VVD (Aartsen), D66 (Vijlbrief), CDA (Van Dijk) en SGP (Flach) hun bijdragen afgestemd op de inhoud van het wetsvoorstel. Zij probeerden de andere partijen en de bewindspersonen ervan te overtuigen dat met het initiafiefwetsvoorstel een betere oplossing wordt bereikt dan met de Wet Vbar.
Alleen NSC (Saris) en GroenLinks/PvdA (Patijn) waren van mening dat de wet Vbar moet worden doorgezet en zien vooralsnog niets in het voorstel van Aartsen. Bij NSC leek de weerstand vooral gebaseerd op wat er in het Hoofdlijnenakkoord is afgesproken door de regeringspartijen; het voorstel zou daar niet op aansluiten. Saris bleek wel bereid om in gesprek te gaan met Aartsen om verder te praten over de inhoud van zijn voorstel.

GroenLinks/PvdA wees het voorstel af op inhoud. Deze partij gaat er nog steeds van uit dat zo’n beetje alle zzp’ers gedwongen zzp’er zijn en onder erbarmelijke omstandigheden hun werk moeten doen. Dat de feiten volstrekt anders zijn, wil er maar niet in.
Denk (Ergin) was het meest enthousiast over de initiatiefwet. Hij pleitte voor maximale vrijheid voor zelfstandig ondernemers binnen een duidelijk kader; Wet Vbar gaat dat kader niet brengen. Ook BBB (Rikkers) was fel tegen het doorzetten van de Wet Vbar. En was nog feller op de effecten van de handhaving die opdrachtgevers zodanig risicomijdend maakt dat zzp’ers niet meer aan opdrachten komen.

Roep om aandacht op wat wél kan

De huidige situatie kon bij vrijwel geen van de aanwezige politici op instemming rekenen. Door de onduidelijke regelgeving ondervinden zzp’ers heel veel last van het hervatten van de handhaving. Opdrachtgevers durven het gewoon niet aan om met zzp’ers te werken.
Er werden dan ook diverse oproepen gedaan aan de minister om in de communicatie vanuit de overheid meer nadruk te leggen op wat er wel kan, in plaats van op wat er niet kan.

Streven – voor de zomer nieuw wetsvoorstel

Het is positief dat de minister van SZW open staat voor nieuwe ideeën en dus met Aartsen verder wil praten over de initiatiefwet. Overigens waren er meer partijen die met Aartsen willen doorpraten over zijn plannen.

De minister blijft echter verder werken aan de Wet Vbar en hoopt voor de zomer met een nieuw wetsvoorstel te komen. Daarmee is er sprake van twee wetsvoorstellen met verschillende oplossingsrichtingen. Welke oplossing het uiteindelijk wordt? Dat is afwachten…

Initiatiefwetsvoorstel biedt duidelijkheid voor alle partijen

Wat ons betreft gaan de indieners van het initiatiefwetsvoorstel hard aan het werk om voldoende draagvlak in de Tweede Kamer te krijgen voor hun voorstel. Hoe sneller er gekozen wordt voor één oplossing, hoe beter. Het initiatiefwetsvoorstel geeft veel meer duidelijkheid voor zowel opdrachtgevers als zzp’ers. Maar ook voor de Belastingdienst die belast is met de handhaving. Dat staat als een paal boven water!

Vrijheid om te ondernemen

Het zzp-debat van 3 april heeft duidelijk gemaakt dat er onder politieke partijen verschillende visies bestaan over de positie van zzp’ers. Terwijl sommige partijen pleiten voor meer vrijheid en ondersteuning van zzp’ers, zijn andere partijen bezorgd over de sociale zekerheid en arbeidsomstandigheden. De minister zegt dat hij zzp’ers de vrijheid wil geven om te ondernemen. De Wet Vbar en de communicatie vanuit zijn ministerie zeggen echter iets heel anders.

Als branchevereniging blijven wij de ontwikkelingen nauwgezet volgen. We laten onze stem en inbreng horen en blijven zzp’ers informeren en ondersteunen bij de veranderingen die op hen afkomen.
Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice op 085 – 20 10 140.

Relevante artikelen

Geen relevante artikelen opgegeven.