In de kamerbrief van 17 december 2024 kondigde minister Agema van VWS aan dat zij schrijnende situaties in de zorg door de handhaving op schijnzelfstandigheid wil aankaarten bij het ministerie van SZW en de Belastingdienst. Hiervoor nodigde zij brancheorganisaties uit om casuïstiek toe te sturen over schrijnende situaties waar de uitvoerbaarheid van de zorg in de knel komt.
SoloPartners heeft 12 casussen beschreven en aangeleverd. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat het kwesties betreft waar de kwaliteit en continuïteit van zorg op de tocht staan. Het zijn situaties waarin vaak met zzp’ers wordt gewerkt en waarin veel zorginstellingen hebben besloten geen zzp’ers meer in te zetten.
De ingediende casussen hebben onder meer betrekking op de reguliere thuiszorg, ouderenzorg en gehandicaptenzorg. Uiteraard is ook het werken via een bemiddelingsbureau in diverse situaties onder de aandacht gebracht. Bovendien zijn casussen ingediend over de terminale zorg en de pgb-zorg.
Een belangrijke casus waarvoor SoloPartners aandacht heeft gevraagd is de terminale thuiszorg. De situatie is daar niet alleen schrijnend, maar zelfs ronduit kritiek. Deze vorm van zorg draait immers bijna volledig op zzp’ers. Zonder deze zzp’ers is het dus eenvoudigweg niet mogelijk om thuis, menswaardig, te sterven.
Een andere casus beschrijft een situatie binnen de pgb-zorg. En dat hebben we niet voor niets aan de kaart gesteld; zowel de ministeries van VWS en SZW zaaien namelijk twijfel over het al dan niet opleveren van schijnzelfstandigheid bij de inzet van zorg-zzp’ers. Naar onze mening is het duidelijk; juist een overeenkomst van opdracht tussen een zzp’er en een budgethouder levert géén schijnzelfstandigheid op. De ‘ongewisse’ houding van de ministeries werkt in de hand dat budgethouders twijfelen of zij überhaupt nog wel zzp’ers mogen inzetten, terwijl er ook geen andere zorgaanbieders beschikbaar zijn.
Kortom, wij zijn ervan overtuigd dat een budgethouder zonder risico een opdracht kan verstrekken aan een zzp’er. En dat is ook precies de reden dat wij deze casus hebben ingebracht. Wij hopen daarmee duidelijkheid te creëren over deze manier van werken.
SoloPartners hoopt de minister voldoende handvatten te hebben geboden. Handvatten om in overleg met het ministerie van SZW en de Belastingdienst duidelijkheid te krijgen over een groot aantal situaties binnen de zorg waar zzp’ers onmisbaar zijn. We zijn van mening dat er veel meer mogelijk is met betrekking tot zzp’ers dan waarvan zorginstellingen nu gebruik maken. Wellicht dat duidelijkheid vanuit SZW en/of de Belastingdienst ervoor zorgt dat niet meer zo krampachtig wordt gedaan over de inzet van zzp’ers. Wij houden jullie vanzelfsprekend op de hoogte.
Geen relevante artikelen opgegeven.