Overheid negeert haar eigen regels rondom zzp'ers in de zorg Waarom de overheid haar eigen zzp-regels negeert
9 december 2024

De minister van Financiën heeft besloten om na 1 januari 2025 zzp’ers te blijven inzetten voor werkzaamheden die niet met een overeenkomst van opdracht zijn uit te voeren. Bemiddelingsbureaus die deze zzp’ers bemiddelen, mogen boetes en naheffingen in rekening brengen bij het ministerie. Hiermee kiest het ministerie er bewust voor om te handelen in strijd met de eigen regels voor schijnzelfstandigheid.

Geen zzp-inzet, tenzij het de overheid zelf uitkomt

Als reden voor deze handelwijze voert het ministerie de dossiers van toeslagenouders op; zonder zzp’ers loopt de afhandeling vertraging op. Dat vindt het ministerie zó ongewenst dat ze zzp’ers blijft inzetten; ondanks het feit dat dit in strijd is met de regels die de Belastingdienst, onderdeel van het ministerie van Financiën, vanaf 1 januari gaat handhaven.

Ook voor de gezondheidszorg is vertraging of uitstel niet gewenst. Desondanks wordt handhaving hervat op basis van erg onduidelijke regels. Dit is er debet aan dat veel zorgorganisaties besluiten te stoppen met de inzet van zzp’ers. Zij kunnen het zich niet veroorloven om dezelfde keuze te maken als het ministerie. Zorgorganisaties moeten immers wél zelf de kosten van de naheffingen en de boetes betalen.

‘All animals are equal, but…’ – dubbele standaard bij zzp’ers

Je vraag je af of de minister van Financiën Animal Farm heeft gelezen. ‘All animals are equal, but some animals are more equal than others’; het beroemde citaat van George Orwell. Het lijkt hier bij uitstek van toepassing. De Belastingdienst verwacht dat alle opdrachtgevers zich houden aan de regels die gelden voor het inhuren van zzp’ers. Uitgerekend het ministerie dat verantwoordelijk is voor de handhaving heeft voor zichzelf besloten zich daar niets van aan te trekken.

Hetzelfde noodargument, andere uitkomst

Het is meer dan begrijpelijk dat de dossiers van de toeslagenouders zo snel mogelijk worden afgewikkeld. Maar is het ook niet duidelijk dat er zo min mogelijk moet worden ingeleverd op de kwaliteit van de zorg? Zorgorganisaties kunnen daarom gerechtvaardigd hetzelfde noodargument gebruiken als het ministerie: ze kunnen niet zonder zzp’ers.

Ministerie van VWS is aan zet

We stellen voor dat het ministerie van VWS, net als het ministerie van Financiën, de kosten van naheffingen en boetes van zorg- en welzijnsorganisaties op zich neemt. Het maatschappelijk belang ervan is immers overduidelijk. Het is dan ook meer dan logisch dat de overheid óók voor de zorg de rekening betaalt.

Relevante artikelen

Geen relevante artikelen opgegeven.