zomer stresstest Wordt deze zomer de ‘stresstest’ voor de zorg
30 juni 2025

Nu de zomermaanden aanbreken, stijgt de vraag naar flexibiliteit in de zorgsector explosief. De reden? Verzuimpercentages blijven hoog en de krapte in de zorgsector is steeds meer voelbaar. Zzp’ers worden meer dan ooit gezien als de flexibele schil die onmisbaar is om gaten in de roosters te vullen. Toch hangt hun toekomst aan een zijden draadje. Juridische discussies, onzeker beleid en onduidelijke richtlijnen zorgen voor verlamming in de sector. Een wijkverpleegkundige die we onlangs spraken verwoordt het treffend: “Iedereen voelt de druk. Zonder de zzp’ers draaien we gewoon niet rond. Maar nu durven we ze soms niet eens meer in te zetten. Funest voor de héle zorgketen.”

De pijn wordt langzaam voelbaar

“Ik heb echt hart voor wat ik doe,” vertelt een zorgprofessional aan Solopartners, “maar door de krapte moet ik steeds vaker diensten opvangen buiten mijn eigen werktijd.” Deze uitspraak illustreert een bredere trend: hoewel de meeste zorgprofessionals hun werk met passie doen, wordt de oplopende werkdruk steeds vaker een breekpunt. Zorgverleners in loondienst geven aan dat het steeds moeilijker wordt om werk en privé in balans te houden. Zij zien het wegvallen van de inzet van zzp’ers als een bedreiging voor hun eigen werkplezier en duurzame inzetbaarheid. “Juist doordat er zzp’ers zijn, kunnen wij het in loondienst ook volhouden” stelt een verpleegkundige. “Het is schrijnend dat wij niet meer op hen mogen rekenen, terwijl ze keihard nodig zijn.”

Inzet zzp’ers is geen luxe, maar pure noodzaak

Zoals Skipr recent berichtte, blijft het verzuim in de ouderenzorg onverminderd hoog. In 2023 lag het gemiddelde verzuim volgens ActiZ op maar liefst 8,4 procent; een historisch record. De realiteit is dat structureel hoog verzuim het personeelstekort alleen maar verder aanwakkert. Dit maakt de inzet van zzp’ers niet een luxe, maar pure noodzaak. De cijfers onderstrepen dat we niet kunnen blijven wegkijken; de vraag ‘hoe we de zorg bemenst én gezond houden’, is urgenter dan ooit.

Er zijn alleen verliezers

De spanning neemt toe; zzp’ers die tegen hun wil onder druk worden gezet om terug te keren in loondienst, professionals in loondienst die steeds verder overbelast raken en cliënten die de gevolgen merken van personele tekorten. In deze vicieuze cirkel is iedereen slachtoffer. De roep om helderheid, samenwerking en oplossingen klinkt dan ook luider dan ooit.

De zorg-zzp’er verdient een eigen plek. Punt uit!

De toekomst van de zorg vraagt om vertrouwen, samenwerking en realiteitszin. Schep duidelijkheid over de inzet van zzp’ers en geef hen een eerlijke plek in het zorgsysteem. Op die manier kunnen álle zorgprofessionals – vast én flexibel – doen waar hun hart ligt: zorg verlenen! Een lid van SoloPartners vat het treffend samen: “Ik wil gewoon goede zorg leveren, binnen de regels. Maar het lijkt alsof ik steeds moet bewijzen dat ik bestaansrecht heb. Dat wringt.”

Loe van Erp, algemeen directeur van SoloPartners, stelt: “Als we écht menen dat de professional én de cliënt centraal staan, dan moeten we ophouden met het creëren van onzekerheid en restricties voor zelfstandigen. Het wordt tijd om verantwoordelijkheid te nemen en zzp’ers op een verantwoorde manier te behouden voor de zorg; met eigen regie en binnen de kaders die al bestaan.”

Waar is de menselijke maat?

Met de zomer voor de deur en de druk op de zorg hoger dan ooit, is het noodzakelijk dat beleidsmakers, werkgevers en toezichthouders de menselijke maat terugbrengen in het debat. Alleen door samenwerking en vertrouwen houden we de zorg gezond en toekomstbestendig. Het is tijd om keuzes te maken. Niet voor of tegen zzp’ers, maar vóór een zorgstelsel dat werkt. Voor álle professionals – vast én flexibel.

Zzpkanwel.nl

Onlangs is het onafhankelijke platform zzpkanwel.nl gelanceerd: een plek waar zelfstandig professionals, organisaties en instellingen hun ervaringen delen. Niet alleen over de (on)mogelijkheden van samenwerking maar ook over oplossingen om met de flexibele schil te blijven werken. Van succesverhalen tot pijnlijke praktijkvoorbeelden. Het platform wil één ding duidelijk maken: samenwerking met zelfstandigen kan wél en verdient een eerlijker beeld.

Het platform roept zzp’ers, organisaties en instellingen op om hun ervaringen, ideeën en mogelijkheden te delen via het platform. Dit kan eenvoudig via een online formulier op www.zzpkanwel.nl. De verhalen worden, desgewenst anoniem, gepubliceerd. Vertel jij ook je verhaal?

Geschreven door: Marloes Martens

Link naar pagina

Nu de zomermaanden aanbreken, stijgt de vraag naar flexibiliteit in de zorgsector explosief. De reden? Verzuimpercentages blijven hoog en de..

Relevante artikelen

Geen relevante artikelen opgegeven.