flexpool Zorg-zzp’ers zijn prima inzetbaar in een flexpool
28 februari 2025

Steeds vaker horen we verhalen over zorgorganisaties die besluiten om de inzet van zzp’ers volledig af te bouwen. Als alternatief wordt dan vaak gekozen voor een interne flexpool, waarbinnen wordt gewerkt met nul-urencontract.  Dit biedt de werkgever maximale flexibiliteit, maar roept tegelijkertijd ook vragen op. Wat als de flexpool onvoldoende capaciteit heeft? Er bereiken ons signalen van zorgorganisaties die moeite hebben om hun roosters rond te krijgen. Niet alle medewerkers zijn immers bereid of in de gelegenheid om op oproepbasis te werken; dit leidt tot tekorten op cruciale momenten.

Essentieel in een flexibele personeelsstrategie

De angst voor handhaving en boetes lijkt bij veel opdrachtgevers momenteel zwaarder te wegen dan de zoektocht naar een werkbare en duurzame oplossing. Dit is zonde, want zzp’ers kunnen juist een waardevolle aanvulling zijn in een flexpool; zolang de samenwerking goed is georganiseerd en er duidelijke afspraken zijn over zelfstandigheid en inzet. Zorgorganisaties profiteren dan van de voordelen van zzp’ers, zonder in strijd te zijn met wet- en regelgeving. Hun inzet biedt immers meer flexibiliteit en continuïteit.

De meerwaarde van de zorg-zzp’er

Zzp’ers in de zorg zijn professionals die bewust kiezen voor het zelfstandig ondernemerschap. Zij brengen waardevolle ervaring en een frisse blik mee naar verschillende zorgorganisaties. Bovendien zijn zij inzetbaar op tijden en locaties waar op dat moment vraag is naar arbeidskrachten. Dit maakt hen niet alleen een oplossing voor tijdelijke tekorten, maar ook een strategische toevoeging aan het personeelsbeleid.

Daarnaast zorgt de inzet van zzp’ers voor een vermindering van de werkdruk bij vaste medewerkers. In een sector waar personeelstekorten en burn-outklachten aan de orde van de dag zijn, kunnen zelfstandigen een sleutelrol spelen in het verlichten van de werkdruk. Door hen op een juridisch verantwoorde manier in te zetten, creëren zorgorganisaties een win-winsituatie waarin zowel de organisatie als de zzp’er optimaal functioneert.

Positieve impact van de Uber-uitspraak

De recente uitspraak van de Hoge Raad in de Uber-zaak biedt nieuwe perspectieven voor de inzet van zzp’ers. Waar veel zorgorganisaties eerder huiverig waren vanwege juridische onzekerheden, wordt nu duidelijk dat er meer ruimte is voor zelfstandigen; zolang er maar sprake is van écht ondernemerschap en duidelijke afspraken. Dit opent de deur voor zorgorganisaties om hun beleid te herzien én op een verantwoorde en constructieve manier zzp’ers te blijven inzetten.

Ondersteuning voor zorgorganisaties

Solopartners ontwikkelt momenteel een beleidskader voor zzp-inzet in de zorg. Dit gaat zorgorganisaties helpen bij het maken van een weloverwogen keuze en biedt concrete richtlijnen om zelfstandigen juridisch verantwoord in te zetten. Dit ‘zzp-beleid’ is bedoeld als aanvulling op het bestaande personeelsbeleid en zorgt voor een heldere en werkbare oplossing voor zowel opdrachtgevers als zzp’ers. Zo werken we samen aan een toekomstbestendige zorgsector, waarin flexibiliteit en kwaliteit hand in hand gaan.

SoloPartners gaat graag in gesprek met zorgconcerns, -instellingen en intermediairs over het op een juiste wijze inzetten van en werken met zzp’ers in de zorg. Heb je vragen, wil je advies of ga je graag een keer om tafel om met ons te sparren? Of ben je geïnteresseerd in wat wij voor elkaar kunnen betekenen? Neem dan contact op met onze klantenservice om een afspraak in te plannen.

Geschreven door: Marloes Martens

Link naar pagina

Steeds vaker horen we verhalen over zorgorganisaties die besluiten om de inzet van zzp’ers volledig af te bouwen. Als alternatief..

Relevante artikelen

Geen relevante artikelen opgegeven.