De gevolgen van het stoppen met zorg-zzp’ers worden steeds duidelijker. Zo waarschuwt RTL Nieuws dat zorgorganisaties vrezen voor een ‘zorginfarct’. ZorgVisie voorspelt dat iedere zorgorganisatie met veel zzp’ers volgend jaar financieel in zwaar weer belandt. De kern van het probleem ligt bij de late start van de voorbereidingen op de nieuwe regelgeving; zorgorganisaties hebben te lang achterovergeleund en afgewacht.
RTL Nieuws haalt in haar bericht een enquête aan onder 271 zorgorganisaties. Deze zorgorganisaties gaan ervan uit dat ze geen zzp’ers meer mogen inzetten. Een misvatting… daar hebben wij al vaker over geschreven en is geen nieuws. Wat wel nieuws is, is dat deze organisaties met name problemen hebben met het vullen van avond- en nachtdiensten.
Waren het niet diezelfde zorgorganisaties die steen en been klaagden dat zzp’ers geen ANW-diensten willen werken? Hoe kan het dan dat deze diensten niet meer gevuld worden omdat er zogenaamd ‘niet meer met zzp’ers mag worden gewerkt’? Deze zorginstellingen spreken nu de zzp’ers aan om in loondienst te komen. Niet echt ‘aanlokkelijk’ en dus niet vreemd dat velen hier niet op ingaan.
KPMG onderzocht de kostenstijgingen waarover in het bericht in Zorgvisie wordt gesproken. Het is niet verrassend dat die voornamelijk worden veroorzaakt door de extra kosten van uitzend- en detacheringskrachten. Die zijn immers fors duurder dan zzp’ers; KPMG schat zo’n 40% tot 70%.
KPMG kaart nóg een kostenpost aan; eentje waarvoor nog niet veel aandacht is geweest en waarmee veel zorgorganisaties geen rekening hebben gehouden. We hebben het dan over het afkopen van contracten van zzp’ers die zij eerder inhuurden via een bemiddelingsbureau. Om ze in loondienst te kunnen nemen zijn instellingen mogelijk veel geld kwijt om deze lopende contracten af te kopen; een flinke financiële tegenvaller.
De realiteit is dat veel zorgorganisaties ‘eindelijk’ beseffen dat ze niet zonder zzp’ers kunnen. Dit zijn dezelfde zelfstandig zorgprofessionals die eerder werden weggezet als ‘te dure krachten die geen ANW-diensten willen draaien en de krenten uit de pap pikken’. Nu blijken ze onmisbaar voor het draaiend houden van de zorg.
Het zijn de zorgorganisaties, medeverantwoordelijk voor het opheffen van het handhavingsmoratorium, die nu vinden dat er minder streng moet worden gehandhaafd. Het moet hen mogelijk worden gemaakt om tot op zekere hoogte met zzp’ers te blijven werken. Zoals Bredero al schreef: “het kan verkeren”. Een ander spreekwoord dringt zich daarbij op: “boontje komt om zijn loontje”.
Geen relevante artikelen opgegeven.