Onnodige wachtlijsten dankzij zorgverzekeraars Zorgverzekeraars houden wachtlijsten onnodig in stand – kansen voor zorg-zzp’ers!
5 december 2024

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft recent opnieuw aandacht gevraagd voor de zorgplicht van zorgverzekeraars. In maart 2024 zijn er zelfs twee zorgaanbieders beboet omdat verzekerden niet de benodigde zorg kregen binnen de normtermijn (de zogenaamde Treeknorm). Sindsdien wijst de NZa er regelmatig op dat zorgverzekeraars sneller moeten meewerken aan het inschakelen van ongecontracteerde zorg.

Zorgplicht = voldoende zorg inkopen

Zorgverzekeraars hebben zorgplicht; dat is wettelijk geregeld. Deze zorgplicht moet ervoor zorgen dat er voldoende zorg wordt ingekocht. Zorgverzekeraars hebben dus de plicht om ervoor te zorgen dat voor hun verzekerden de benodigde zorg beschikbaar hebben als ze dat nodig hebben. Verzekeraars sluiten hiervoor contracten met zorgaanbieders waar zij de zorg inkopen.

Wachtlijstbemiddeling

Soms krijgen zorgvragers niet meteen de zorg die ze nodig hebben. Ze komen dan op een wachtlijst. Veel mensen weten niet dat ze in zo’n situatie hulp kunnen krijgen via wachtlijstbemiddeling. Dit is een dienst van zorgverzekeraars. De zorgverzekeraar zoekt dan een zorgaanbieder die sneller plek heeft en een contract heeft met de verzekeraar. Zo kan de zorgvrager sneller geholpen worden en wordt de beschikbare zorg beter benut.

Zorgplicht of zorgvlucht?

Toch gaat het vaak mis als zorgvragers wachtlijstbemiddeling aanvragen. Volgens de NZa gebeurt het té vaak dat zorgverzekeraars geen alternatief voorhanden hebben en de zorgvrager op de wachtlijst laten staan. Verzekeraars zijn echter, op grond van de zorgplicht, verplicht om de zorgvrager in die gevallen te verwijzen naar een ongecontracteerde zorgaanbieder die wel (op korte termijn) tijd heeft. De volledige kosten van de ongecontracteerde zorg moeten in dat geval door de verzekeraar worden vergoed.

Gouden kans voor zelfstandig zorgprofessionals

Als zzp’er kun je niet, of alleen onder onmogelijke voorwaarden, een contract krijgen met een zorgverzekeraar. Je bent dus per definitie een ongecontracteerde zorgaanbieder. Toch zijn er kansen… Probeer in contact te komen met zorgvragers die op de wachtlijst staan en die jij zou kunnen helpen. Informeer of ze bekend zijn met wachtlijstbemiddeling en of ze daarvan gebruikmaken. Zo niet, help ze daar desnoods mee.

Heeft er zonder succes bemiddeling plaatsgevonden en doet de verzekeraar er niets aan om de zorgvragers door te verwijzen naar een ongecontracteerde zorgverlener? Daar ligt jouw kans… Zorg samen met de zorgvrager dat de verzekeraar alsnog toestemming geeft en ga aan de slag. De zorgvrager zal je dankbaar zijn. Bijkomend voordeel is dat een rechtstreeks contract met een zorgvrager geen schijnzelfstandigheid oplevert. Je laat dus gelijk zien dat je een ondernemende zzp’er in de zorg bent; win-win!

Relevante artikelen

Geen relevante artikelen opgegeven.