Deel 1 uitkomsten zzp-onderzoek – ‘zzp-schap in de zorg’
Onlangs heeft SoloPartners het onderzoeksrapport ‘Balanceren tussen zorg en ondernemen’ gepresenteerd; een grootschalig onderzoek onder en over zzp’ers in de zorg. De komende weken behandelen we telkens een deel van de uitkomsten. In dit artikel bespreken we het thema ‘zzp-schap in de zorg’.
Het onderzoek is uitgevoerd onder 3.592 zorg-zzp’ers uit alle leeftijdsgroepen. Hiervan is 77,1% vrouw en is de gemiddelde leeftijd 46,7 jaar. Ruim de helft van de respondenten is (deels) werkzaam binnen de sector Verpleging, Verzorging en Thuiszorg (VVT). Kijken we naar het hoogst behaalde opleidingsniveau, dan domineert het MBO-niveau en dan met name niveau 3 en 4. De samenstelling van de onderzoeksgroep is een goede afspiegeling van de groep zzp’ers in de zorg
Het zzp-schap in de zorg staat momenteel onder druk. Binnen de zorg blijven de zorgkosten stijgen en kampt de arbeidsmarkt met aanzienlijke tekorten. Politieke initiatieven lijken steeds meer gericht op het ontmoedigen van zorg-zzp’ers. Bovendien worden ze nogal eens afgeschilderd als ongeïnteresseerd, geldgedreven en alleen geïnteresseerd in de ‘leukere’ diensten. Klopt deze ‘publieke’ opinie? Of is de keuze voor het zzp-schap een bewuste en weloverwogen beslissing die is gevoed door meer behoefte aan autonomie en flexibiliteit?
Het merendeel van de zorg-zzp’ers heeft uitgebreide ervaring in de zorgsector. Uit de enquête blijkt dat 40% van de respondenten tussen de 15 en 32 jaar ervaring heeft in de zorg. Bijna 20% heeft zelfs meer dan 32 jaar ervaring. Daarentegen is een aanzienlijk deel relatief nieuw als ‘zelfstandige’; het merendeel (63,1%) is korter dan vijf jaar werkzaam als zelfstandig zorgprofessional.
Bijna een kwart van de respondenten heeft naast het werk als zzp’er in de zorg ook nog een baan in loondienst. De belangrijkste reden om hiervoor te kiezen, is het hebben van meer sociale zekerheid. Maar ook de pensioenopbouw en de onzekerheid over de toekomst als zelfstandig ondernemer spelen hierbij een grote rol.
Critici van het zzp-schap beweren dat het ontmoedigen van zzp’ers zou leiden tot een terugkeer naar loondienst. Bijna 40% geeft echter aan nooit te overwegen (weer) in loondienst te gaan. Zorgprofessionals kiezen voor het zzp-schap omdat ze zelf willen bepalen wanneer en hoeveel ze werken; iets wat bij veel werkgevers en binnen de strikte cao’s moeilijk te realiseren is. Het zzp-schap biedt de vrijheid en autonomie waarnaar velen op zoek zijn. Ondanks de vooroordelen en uitdagingen van deze keuze zijn er duidelijke voordelen die niet genegeerd kunnen worden.
Een meerderheid van de zorg-zzp’ers (63%) werkt meer dan 24 uur per week met aanzienlijke verschillen tussen de geslachten en leeftijdsgroepen. 73% van de mannen werkt meer dan 24 uur per week terwijl dat bij de vrouwen zo’n 60% is. Zzp’ers in de jongste leeftijdsgroep werken het vaakst meer dan 32 uur per week. Dit percentage loopt af naarmate de leeftijd oploopt. Kijken we naar de werkvelden, dan valt op dat in sectoren jeugdzorg en mondzorg het vaakst meer dan 32 uur wordt gewerkt.
Het onderzoek is uitgevoerd met medewerking van prof. dr. Josette Dijkhuizen van Tilburg University. “De uitkomsten laten zien dat zelfstandigen over het algemeen een bewuste keuze maken voor het ondernemerschap. Dat geeft hen autonomie en de mogelijkheid om zelf te beslissen over onder andere de hoeveelheid werk en de tijden dat men werkt. Dat zien we dan ook terugkomen in de overweging om eventueel weer terug te gaan in loondienst”, aldus Josette.
Het zzp-schap in de zorg biedt duidelijke voordelen voor zowel de zelfstandig zorgprofessionals als de zorgsector als geheel. Het bevordert flexibiliteit en helpt bij het opvangen van de tekorten op de arbeidsmarkt. Desalniettemin blijft het een terrein vol uitdagingen en vooroordelen, waar zorg-zzp’ers zich continu moeten bewijzen en hun waarde moeten aantonen.
Ben je lid van SoloPartners? Dan kun je het hele rapport downloaden in jouw persoonlijke MijnSolo-omgeving. Je vindt het rapport onder het kopje ‘Ondernemerschap’ bij de whitepapers. Ben je geen lid van SoloPartners maar ben je wel geïnteresseerd in het onderzoeksrapport? Stuur dan een mailtje naar communicatie@solopartners.nl, je ontvangt dan een pdf-bestand van het rapport.
Heb je nog vragen naar aanleiding van het rapport ‘Balanceren tussen zorg en ondernemerschap’? Neem dan contact op met onze klantenservice.
Alle artikelen met uitkomsten van het onderzoek:
Geen relevante artikelen opgegeven.